Tips and tricks bij het oefenen van Kung Fu

Hoe kun je gemakkelijk en overzichtelijk kijken naar het geheel van Kung Fu om stabiel en optimaal je eigen kunnen te vergroten? Net als met alles begint het bij je basis. Wat is en blijft belangrijk? Je basis, dat is waar al het andere op rust. Basis, basis en nog eens basis.

De basis van Kung Fu is tweeledig. Ontspanning en inspanning. Lijf en geest. Meditatie en standen oefenen vormen daar de uitvoerende basis van. Sei Ping Ma of Ma Bu (paardrijstand) met stoten de basis van alle standen oefenen in het systeem. De standen maken je gewrichten sterk en soepel. Je kunt ze combineren met stoten en trappen. De meditatie geeft je focus en ontspanning. Je bouwt met meditatie ook discipline op en de vaardigheid om de gedachten te denken die je zelf kiest. En het vermogen om je gedachten compleet te laten gaan zodat je de volheid van het hier en nu ervaart. Dezelfde staat die je nodig hebt tijdens sparren. Want als je nadenkt tijdens het sparren reageer je vaak niet snel genoeg.

Stoten en trappen. De basis stoten en trappen kun je het beste elke dag oefenen. Al is het maar tien keer. Je kunt elke stoot en trap combineren met je ademhaling oefenen. Tel je bij elke stoot en trap mee oefen je ook meteen grip op je eigen gedachten. Als je elke keer dat je het wenst kunt kiezen om tot tien te tellen, kun je kiezen om willekeurig elke gedachte te denken waar je voor kiest. Dat betekend per definitie dat je niet meegaat met de ruis van de interne dialoog.
Trappen en stoten langzaam of zelfs in slow motion oefenen is heel productief. Juist omdat het langzaam gaat oefen je balans en kun je de gewenste houding en techniek goed oefenen. Ook mede het idee achter stijlen als Tai Chi. Als je langzaam oefenen afwisselt met iets sneller oefenen merk je dat snel steeds makkelijker gaat. Als je na een tijdje dat gedaan te hebben ook 1 of 3 keer in de week 5 minuutjes zo snel mogelijk je stoten en trappen oefent merk je dat je steeds sneller en vaardig aan het worden bent.

Qua meditatie en mindfulness geldt hetzelfde. Begin met een minuutje per dag en bouw het steeds verder uit. Strekken en rekken idem. Blijf altijd de basis bijhouden door oefening, want je basis draagt al het andere!

Heel veel plezier gewenst bij het oefenen en vaardig worden!