Alles wat je doet en denkt is een oefening

Oefenen doe je door herhaling. Doe je iets vaak genoeg ben je vaardig. Doe je iets heel vaak dan ben je onbewust vaardig en gebeurt het zonder dat je erover na denkt. Dat geldt voor alles wat je denkt en doet. De vaardigheden die je nu hebt, heb je aangeleerd. De manier waarop je nu denkt heb je aangeleerd. Als dat goed voor je werkt dan is dat uitermate fijn. Als dat niet goed voor je werkt is dat niet fijn en eerder een obstakel of belemmering. Het is zelden een definitieve veroordeling om de rest van je leven op een zelfde wijze te doen of te denken. Het is maar aangeleerd. En je kunt ook iets anders aanleren. Zowel in denken als doen. Sluiten die twee op elkaar aan dan kun je zelf zeer effectief oefenen wat goed voelt en werkt.

Kung Fu is gebaseerd op manieren van denken en doen die werken om je zowel goed te voelen als effectief om te kunnen gaan met wat in het leven op je pad komt. Kung fu gaat uit van de eenheid van lijf en geest en het geheel van iemands leven, innig verbonden met de omgeving waarin je leeft. Gedrag ontstaat niet in een vacuum. Je leven is niet echt verdeeld in werk, studie of priv├ętijd. Je leven is een geheel, geleefd in de tijd. Door deze benadering krijg je overzicht op alles dat je doet en inzicht in je verbondenheid met je omgeving. Het geeft je ook zeer effectieve vormen om je eigen leerproces te benaderen, omarmen en daarna vorm te geven met inzicht een een plan!
Zodra je je eigen leven als een geheel ziet dan snap je dat alles wat je doet en denkt een effect heeft op elk deel van je leven. Alles je alles wat je doet en denkt leert zien als oefening kun je jezelf de vraag stellen wat je wilt oefenen, en hoe je dat effectief inbouwt in elk facet van je leven.

Wil je ontspanning leren, dan zijn daar bepaalde gedachten voor nodig, of juist genoeg grip op je gedachten om ze los te kunnen laten. Dat kun je de hele dag door oefenen. Zowel mentaal door wat je denkt, of juist helemaal niet denkt omdat je ervaart door te voelen, horen, ruiken, smaken wat er in het hier en nu is. Je kunt dat ook fysiek doen door heel bewust te kiezen voor een ontspannen ademhaling in de buik, houding en vloeiende bewegingen te maken. Dat kun je ook doen terwijl je naar muziek luistert en compleet ontspant en de complete focus zet op wat je hoort. Als je gedachten afdwalen richt je de aandacht gewoon opnieuw weer op de muziek, net zo vaak tot het onbewust werkt.

Alles dat je eigen wilt maken (er van uitgaande dat alleen kan wat mogelijk is en er een realistisch doel gekozen is) kun je op vele verschillende manieren oefenen. Als je de eenheid van je lijf, geest en leven omarmt kun je dat effectiever bewust vormgeven.