Alles wat je doet en denkt is een oefening

Oefenen doe je door herhaling. Doe je iets vaak genoeg ben je vaardig. Doe je iets heel vaak dan ben je onbewust vaardig en gebeurt het zonder dat je erover na denkt. Dat geldt voor alles wat je denkt en doet. De vaardigheden die je nu hebt, heb je aangeleerd. De manier waarop je nu denkt heb je aangeleerd. Als dat goed voor je werkt dan is dat uitermate fijn. Als dat niet goed voor je werkt is dat niet fijn en eerder een obstakel of belemmering. Het is zelden een definitieve veroordeling om de rest van je leven op een zelfde wijze te doen of te denken. Het is maar aangeleerd. En je kunt ook iets anders aanleren. Zowel in denken als doen. Sluiten die twee op elkaar aan dan kun je zelf zeer effectief oefenen wat goed voelt en werkt.

Continue reading

Yang oefenen

In de I Tjing heet Yang, het scheppende zijn symbool de draak. Het gaat hier om inspanning, kracht, bezig zijn, sterker worden. Hoe wordt je echt sterker en vaardiger? Het voor de hand liggende en feitelijke juiste antwoord is oefening. Maar er is iets nodig is om zo productief mogelijk te oefenen, dat is inzicht en overzicht op de uitvoering ervan.

Hoe bereik je de optimale groei? Wat heb je nodig om te kunnen oefenen? Er zijn een aantal dingen die ieder mens nodig heeft om dat optimaal te kunnen doen. Goede voeding, voldoende water, voldoende rust, goede strategieën om te ontstressen op dat je snel herstelt en opbouwt.

Continue reading

Lijf en geest, de bouwstenen van Kung Fu

Lijf en geest, inspanning en ontspanning. De bouwstenen van Kung Fu. Kung Fu is een systeem van compleetheid. Het gebruikt en oefent alles wat je hebt om vorm te geven. In een eerdere blog kun je lezen hoe je dat terug ziet in de traditionele groet. Vaak wordt het aspect van het lijf, de fysieke vaardigheid benadrukt. Maar dat is slechts de helft van alles dat kung fu te bieden heeft. De helft oefenen zorgt voor halve vaardigheid.

Continue reading

Oefenen van trap en stoot technieken

Als je kijkt naar twee mensen die sparren dan kun je er naar kijken alsof je naar een gesprek luistert. Afzonderlijke stoten en trappen zijn als woorden. Combinaties zijn als zinnen. Woord en tegenwoord.

Leren praten is in principe hetzelfde als het leren spreken en schrijven. Je leert het alfabet, leert woorden, je leert zinnen. Als je die vaardigheid hebt en je gaat in gesprek met iemand dan heb je ook nog andere vaardigheden nodig zoals luisteren en correct interpreteren van zowel de woorden van een ander dan wel wat het effect is van jouw woorden op die ander. Als je dat kunt dan kun je een goed gesprek voeren en bij sturen als je merkt dat jouw acties niet het gewenste resultaat opleveren.

Continue reading

Beheersing van techniek

Kung Fu traint spanning en ontspanning, lijf en geest, Yin en Yang. Bij het trainen van het lijf hoort ook het trainen van technieken. Van de meest basis stoot en trap tot de meest complexe draaitrap combinaties. Wil een techniek effectief zijn (zonder dat er sprake is van een toevalstreffer) dan heb je beheersing van de techniek nodig. Continue reading

Stoten nader bekeken.

Bekeken vanuit meta positie

Als je een stoot maakt en iets raakt dan heeft een klein gedeelte van je lijf contact met iets. Maar het is je complete lijf en geest die de techniek mogelijk maakt. Want een vuist bestaat niet in een vacuüm. Het punt van contact is als de top van een berg. Het punt van contact rust op een veel groter geheel. Van de hoeveelheid voedsel en slaap die je hebt gehad, tot de manier waarop je de rest van je lijf inzet om de techniek effectief te maken.

Continue reading

Vormen lopen

Vormen, zijn een eeuwenoud onderdeel van Kung Fu. Gewapend en ongewapend, alleen uitgevoerd of met meerderen. Er zijn meer vormen dan er tijd is voor een mens om ze in 1 leven te leren. In een eerdere blog kun je lezen hoe sparren te vergelijken is met een gesprek. Je zou kunnen zeggen dat een vorm eigen maken en lopen te vergelijken is met het bestuderen en uitvoeren van een tekst, van poëtisch (modern) tot hard realistisch (traditioneel).

Waarom zou je vormen lopen? Wat levert het je op?
Continue reading

Yoga op Schier

Vorig weekend was ik bij het eerste Yogafestival op Schiermonnikoog.

Toen de veerboot het eiland naderde, merkte ik pas hoe ik deze plek gemist heb. Het was vijf jaar geleden, dat ik hier voor het laatst was.

Vanzelf dacht ik ook terug aan mijn vorige bezoek – en wat er in de tussentijd veranderd is. Hoewel ik dezelfde blijf, voel ik me een ander mens dan toen. Anders gezegd: het leven voelt nu heel anders. Ik zat toen stevig bij de pakken neer: niet alleen was er nog een hoop achterstallig onderhoud, ook was ik ontslagen bij een vrij serieuze baan – én mijn eerste grote liefde had me net verlaten.

Je voelt ‘m al aankomen. What happened in five years’ time? Continue reading

Waarom oefenen we standen bij Kung Fu?

In Sei Ping Ma of Ma Bu (paardrijstand) staan terwijl je stoten maakt. Het is één van de oudste oefeningen in kung fu. Alle andere standen die we oefenen zijn ook al jaren onderdeel van het leerprogramma. Het streven is om dagelijks je standen te oefenen. Waarom oefenen we standen bij Kung Fu? Hier de voornaamste op redenen op een rijtje van de voordelen die intensieve en regelmatige training van standen je oplevert;

Continue reading