Trainen

De Kung Fu lessen zijn gebaseerd op een mix van eeuwenoude Chinese tradities. De nadruk ligt op de ontwikkeling van lichaam en geest. Het doel is inzicht krijgen in hoe het lichaam werkt en wat je ermee kunt, zowel met dat van jezelf als dat van je tegenstander.

Zoals je bij het bouwen van een huis het best kunt beginnen met het fundament ligt ook hier bij het opbouwen van vaardigheden de nadruk op de basis waar het hele systeem op is gebouwd. Met het inzicht in hoe de technieken werken en door de bewustwording van het feit dat je in training en conflict situatie’s op eenzelfde wijze met je lijf omgaat als met de mentale uitdagingen in je leven, kun je zelf het heft in handen nemen op een manier die het beste bij jou past.

Iedereen is welkom om een keer te komen kijken of mee trainen. Bekijk ons lesrooster voor de tijden en locaties.

Deelnemers leren:

  1. zichzelf te verdedigen door het oefenen van technieken/houdingen.
  2. zelfvertrouwen op te bouwen.
  3. hun lichaam te beheersen.
  4. een andere manier van communiceren door het samen oefenen van deze technieken.
  5. technieken direct toe te passen in de praktijk.

Balans (Yin en Yang)

In Kung Fu draait alles om balans, letterlijk en figuurlijk. Met balans doelen we in dit geval op Yin en Yang (zacht en hard). In vechtsport (en in de rest van het leven) zijn er twee extremen om om te gaan met een aanval (impuls): je kunt meegaan en eventueel de beweging overnemen of je gaat er even hard of harder tegenin om de controle te houden. Wij oefenen beide kanten. Het streven hierbij is om elk mogelijk denkbare variatie tussen die twee uitersten meester te worden en zodoende balans te bereiken. Hieronder een aantal uitingen van Yin en Yang in de Kung Fu trainingen.

Yin (zacht)

Rust, ontspanning en focus in het hier en nu.

  • Grip op gedachten. Zowel zelf kiezen wat je denkt als het loslaten van gedachten en zodoende het hier en nu ervaren.
  • Correcte ademhaling in ontspanning.
  • Meditatie.
  • Mindfullness.

Yang (hard)

Inspanning en prestaties.

  • Conditie.
  • Correcte ademhaling bij inspanning.
  • Technieken (trappen, stoten, combinaties, etc).
  • Standen.
  • Vormen.
  • Sparren.

De meeste deelnemers ervaren de trainingen als zeer bijzonder. De deelnemers zijn met name positief over het samen beleven en het opmerkzaam worden van eigen kunnen. Daarnaast dragen de trainingen bij aan het verkrijgen van meer zelfvertrouwen.

Onze benadering van de trainingen:

  • Lijf en geest zijn een eenheid.
  • Als je de zwakste schakel sterker maakt maak je het geheel sterker.
  • Respect voor jezelf en een ander is een uitgangspunt.
  • Trainen is ontspannende inspanning.
  • De manier waarop je fysiek omgaat met wat op je afkomt is vergelijkbaar met hoe je mentaal omgaat met wat op je pad komt.
  • De manier waarop je beweegt is ook een vorm van communicatie en elke communicatie is uit te breiden door het vergaren van meer kennis en het uitoefenen van nieuwe technieken..
  • Leeftijd is een getal, geen belemmering. Vechtkunst wint voor de cursist vaak aan diepte door het te ( blijven) beoefenen,
  • Onze doelgroep is vanaf zestien tot honderd.
  • Trainen van een dynamische balans van inspanning en ontspanning.

Tijdens de lessen bouw je inzicht, balans, conditie en vaardigheid op. De lessen kenmerken zich door de ontspannenheid aan de ene kant en de inspanning die ongemerkt geleverd wordt aan de andere kant.

Ook leer je tijdens de lessen als je tegenover elkaar staat om goed samen te werken en terwijl de ander trapt als het ware zijn coach te zijn, waarna de rollen omgedraaid worden.

De cursist wordt een breed pakket aan vaardigheden en inzichten aangeboden die in de sport en het dagelijks leven te hanteren zijn.

Vaardigheid is de culminatie van veel oefenen. Het is geen magie, het is geen toneelspel. Het is het gevolg van gerichte keuze om steeds te oefenen tot het automatisch gaat. Het is hetzelfde als leren lopen, fietsen of autorijden. In het begin kun je het niet, dan is het snappen hoe iets kan terwijl je het zelf nog niet kunt. Dan is het nadoen en doen, keer op keer. Vallen en opstaan, en steeds weer verder gaan op weg naar hetzelfde doel. Dan op een bepaald moment is het een onbewuste vaardigheid geworden en gaat het automatisch.

Zolang je doel haalbaar is kun je het bereiken. Kies je doelen die niet haalbaar zijn… dan zijn ze niet haalbaar. Als je jezelf liefdevol ondersteunt bij het leren gaat dat sneller. Dat is hetzelfde als een kind dat leert lopen. Bekritiseer je het kind de hele tijd terwijl het leert wordt het angstig en gaat het leren minder snel. Bekritiseer je jezelf gebeurt hetzelfde. Dus kies woorden die neutraal of positief zijn. Leer te denken in termen van.. Dit gaat elke keer beter, en je optimaliseert daarmee je eigen leerproces.

De manier waarop je jouw lijf gebruikt is een reflectie van de onderliggende gedachtepatronen.

Iemand die angstig is trekt al gauw zijn schouders omhoog. Dit is een biologische strategie om je kwetsbare nek te beschermen.

Lijf en geest werken inning samen. Om volop weerbaar te zijn is het aan te raden om beiden te trainen. Als je namelijk angstige ervaringen achter je laat maar uit gewoonte trek je nog steeds je schouders omhoog dan vertel je jezelf dat je moet beschermen. Oftewel dat je onveilig bent. De oude lichaamshouding wekt dat een fysiek gevoel van onbehagen op. Door ook de houding fysiek te veranderen leer je om oude angsten compleet los te laten.

Dit is slechts één voorbeeld van de innige samenhang van lijf en geest. Je bent een geheel en het is effectiever als je het geheel gebruikt om een doel te realiseren.

Zelfverdediging aanleren geeft een gevoel van veiligheid. Als je weet dat je weerbaar bent voel je je veiliger. Dat zorgt ervoor dat je lijf en geest in kunt zetten om je diepere doelen te bereiken. Dit in tegenstelling tot steeds maar weer dreigingen signaleren en die proberen te overmeesteren of te vermijden.

De vaardigheid om jezelf te kunnen verdedigen geeft je meer mogelijkheden om jezelf te gaan ontplooien.