Beheersing van techniek

Kung Fu traint spanning en ontspanning, lijf en geest, Yin en Yang. Bij het trainen van het lijf hoort ook het trainen van technieken. Van de meest basis stoot en trap tot de meest complexe draaitrap combinaties. Wil een techniek effectief zijn (zonder dat er sprake is van een toevalstreffer) dan heb je beheersing van de techniek nodig.

Je techniek wordt mogelijk gemaakt en begrensd door een aantal factoren. Hieronder een rijtje van de belangrijkste maar bedenk wel dat je nooit leeft in een vacuum. Je bent verbonden en afhankelijk van de omgeving, denk simpelweg aan de beschikbaarheid van zuurstof of water, laat staan complexere verbondenheden zoals sociale en emotionele. Heel sec bekeken zijn dingen waar het handig is om van bewust te zijn als het gaat om techniek de volgende;

  1. De bouw van je skelet. Er is slechts een beperkt aantal bewegingen mogelijk, kies de meest effectieve.
  2. De kracht van je spieren.
  3. De snelheid waarmee een signaal via je zenuwstelsel wordt verwerkt, zowel ontvangend als uitdelend.
  4. De effectiviteit van de beweging. Neem je de snelste weg? Gewoon natuurkundig bekeken wordt dit grotendeels bepaald door de mogelijkheden van je spieren en vooral skelet.
  5. De snelheid waarmee je het uitvoert, sneller is meer kracht door kinetische energie.
  6. De plek waar je een ander raakt, de hoek vanwaaruit het raken komt, jouw stabiliteit als je iemand raakt.. Die impact wordt namelijk gevoeld door en heeft een effect op beide partijen.
  7. De uitwerking van het raken van een ander. Als je iemand raakt en je trekt snel je voet of vuist terug geef je kracht over zonder zelf lang verbonden te zijn. Als het wat langer duurt voor je voet of vuist terug trekt zit je nog vast aan die ander en die is mede eigenaar van wat er dan samen is aan verbinding. Oftewel zolang je fysiek verbonden bent met een ander ben je zelf niet compleet vrij om te beslissen hoe je beweging verloopt.
  8. De ademhaling synchroon met de beweging om je hele lijf in snelheid te houden. Als je buiten adem bent gaat het namelijk net wat minder soepel.
  9. Ga je met je eigen kracht op een ander af, of vang je andermans beweging en kracht op en buig je die om naar een plek die jij beheerst?

Hoe simpel het ook mag klinken, wat niet mogelijk is, is niet mogelijk. Je skelet en spieren staan sommige bewegingen toe en andere niet. De natuurwetten gelden voor iedereen, naast voelende denkende wezens zijn we ook gewoon natuurkundige voorwerpen met een richting, snelheid, dichtheid en gewicht. Dat bepaald mede alle mogelijkheden en grenzen die je hebt.

Zonder voldoende slaap en goede voeding presteer je niet optimaal. Als je bestudeerd wat allemaal kan kun je ook in kaart brengen wat de snelste weg is om van A naar B te komen en weer terug. Als je dat vervolgens oefent met alle bovenstaande dingen in gedachten dan ben je bezig je eigen mogelijkheden te optimaliseren.

Maak een goed onderscheid wat je wel en niet kunt trainen. Je skelet is op een bepaalde manier gebouwd. Hoewel botdikte door training beïnvloed wordt, zul je geen derde voet kunnen kweken met training. je spieren, je focus, je stressgevoeligheid en reactiesnelheid kun je wel makkelijk trainen naar een gewenst doel.

Oefen op alle mogelijke manier je technieken, alleen en met anderen, in slowmotion, op volle snelheid en alles daartussen. Voel hoe het geheel van je lijf in of uit balans is, zie voor je geestesoog je skelet en de mogelijkheden om zo effectief mogelijk van A naar B te gaan en weer terug. Bestudeer ook wat de impact van iemand of iets raken voor jou en je balans betekend. Zo krijg je inzicht, kennis en vaardigheid.

Veel plezier gewenst bij het oefenen!