Kung Fu als spiegel van je zelfbeeld

Hoe je reageert op een vuist die op je afkomt is grofweg dezelfde manier waarmee je reageert op andere dingen die op je afkomen. Dingen als meningen van anderen en meningen van jezelf. Je fysieke positie tijdens sparren is een spiegel van van de positie die je mentaal inneemt.

Heb je het bv gevoel dat je onveilig bent ga je vluchten, vechten of bevriezen. Dat is de basis stressrespons. Dat is ook een respons die je om kunt zetten in een levensstrategie. Er zijn mensen die constant aan het vechten zijn, die constant aan het vluchten zijn of eeuwig bevroren in hun huidige situatie en onmachtig om zich te bewegen. De stress respons is een biologische reactie. Als je die verwart met je wie je bent kun je geen verschil meer maken tussen wie je bent en wat je doet. Als dat verschil er niet meer is wordt het heel moeilijk om nieuwe dingen aan te leren omdat je nu eenmaal ZO bent. Maar je gedrag is niet wie je bent. Het is alleen maar wat je doet. En wat je doet kun je veranderen, mits je dat wenst en vooral wanneer je inziet dat je dat kunt!

Als je begint met Kung fu leer je nieuwe dingen. Nieuwe bewegingen, effectieve vormen van ademhaling, tegen over iemand staan en stoten uitdelen en absorberen. Hoe je leert is evenzeer een reflectie van je zelfbeeld. Ben je bv kritisch ingesteld streeft je zelfbeeld naar een onhaalbare perfectie, is er te weinig eigenliefde of ga je simpelweg met dingen om zoals je ze ooit geleerd hebt zonder te kijken wat het resultaat van je eigen denken je oplevert in de daden die daar uit voort komen.

Leren doe je door herhaling, net als leren lopen of fietsen. Door de herhaling wordt je vaardig. Doe of denk je iets vaker, wordt het makkelijker om dat nog een keer te doen. Het enige dat je hoeft te doen is doen wat je nodig is voor je gestelde doel (mits dat doel haalbaar is, want onhaalbare, onrealistische doelen zijn dat nu eenmaal niet, hoe graag iemand dat ook zou willen). Als je je niet goed voelt over jezelf is dat lastig. Je voelt je bekeken, beoordeeld, onvaardig of ongemakkelijk. Dan komt stress en wil je vechten, vluchten of bevriezen. In stress is het bijna onmogelijk effectief iets nieuws te leren. De manier waarop je denkt over jezelf en de wereld bepaalt dan wat er gebeurt.

De manier waarop je reageert en leer is precies wat het is. Leer je een nieuwe beweging en je bent kritisch stop je letterlijk met oefenen om te vertellen of te denken dat het niet goed gaat. Dat is tijd die je niet besteed aan het bereiken van doel. Zelfkritiek is vaak tijdverspilling en a productief.

Een neutrale of positieve benadering van wie je bent en wat je doet levert veel meer resultaat op. Als je je bezig houdt met gedachten als, het gaat elke keer beter, ik ben fijn aan het leren. Ik ben goed zoals ik ben en wat ik doe kan ik veranderen, dan voorkom je tijdverlies, stress. Het leren wordt interessant, neutraal of juist positief en de resultaten zullen steeds beter worden omdat je simpelweg meer oefening krijgt en je beter voelt terwijl dat gebeurt. En je zelfbeeld wordt positief en realistisch.

Wat je van je jezelf vindt, wat een ander van je vindt is maar een mening. Er zijn feiten, je hebt bv een lichaam. Of je dat lichaam mooi of lelijk vindt is maar een mening. Ook al zijn duizenden het met die mening eens of oneens. Het is een maar een mening en een mening kun je veranderen. Veranderen je hoe je over jezelf denkt op een neutrale of positieve wijze dan geef je jezelf de vrijheid om leuk, effectief en grondig te leren. Dat is de Kung fu wijze om te leren.