Lijf en geest, de bouwstenen van Kung Fu

Lijf en geest, inspanning en ontspanning. De bouwstenen van Kung Fu. Kung Fu is een systeem van compleetheid. Het gebruikt en oefent alles wat je hebt om vorm te geven. In een eerdere blog kun je lezen hoe je dat terug ziet in de traditionele groet. Vaak wordt het aspect van het lijf, de fysieke vaardigheid benadrukt. Maar dat is slechts de helft van alles dat kung fu te bieden heeft. De helft oefenen zorgt voor halve vaardigheid.

Als je de compleetheid van de kung fu oefent dan is het oefenen van je gedachten, gevoelens en ontspanning even belangrijk als alle fysieke inspanning. Afhankelijk van de balans en de beoefenaar is het nodig om 1 van de 2 meer te oefenen tot beide in balans zijn. Daarna kun je het geheel effectief en in dynamische balans verder trainen. Soms tot de ongekende hoogtes van fysieke/mentale beheersing van langdurige beoefenaars die bijna bovenmenselijke prestaties leveren.

Wie zijn gedachten niet beheerst kan ze ook niet doelmatig inzetten. Wie door externe impulsen altijd geactiveerd wordt zal moeilijk zijn eigen pad kunnen volgen. Wie zijn lijf niet traint kan het lijf niet optimaal gebruiken. Lijf en geest vormen de eenheid van de mens die je bent. Innig verbonden met de omgeving waarin je leeft.

Controle van je eigen lijf en geest door gericht te oefenen is een eindresultaat van langdurige beoefening van kung fu. Om gericht te oefenen heb je inzicht nodig in de bouwstenen. Hoe oefen je controle van je gedachten? Hoe oefen je je lijf? Hoe oefen je de wijze waarop je omgaat met impulsen en stress?

In kung fu training vindt je de antwoorden, van cirkeltrap tot meditatie. De oefening van al deze technieken bestaan niet in een vacuum. Ze zijn onderdeel van het grotere doel om zelf te groeien en controle over je eigen vermogens te krijgen en berusting in de acceptatie van de eigen grenzen. Respect voor jezelf en een ander terwijl je omgaat met de dingen op je pad met alle vaardigheid en kennis over de vele mogelijke manieren om dat te doen.