Omgaan met rust, ontspanning, frustratie en inspanning

Het trainen van Kung Fu zal je bewust maken van alles dat je voelt en denkt over jezelf inclusief je verwachtingen over hoe je zelf moet zijn. Naast het inzicht dat dit je brengt zal de training je ook andere strategieën geven om te oefenen. Het grotere doel van een dynamische, optimale balans van lijf en geest bereiken kan op vele manieren bereikt worden.

Kung Fu training maakt je bewust van hoe jij omgaat met iets. Ken je bv alleen maar zwoegen, vechten en inspanning zal rust en ontspanning je compleet uit je comfort zone halen omdat dit helemaal onbekend is. Alle rationalisaties die een mens maar kan bedenken om iets niet te leren zullen opkomen. Vaak is het rustig beoefenen van ontspannen technieken de grootste frustratie voor beoefenaren van kung fu in het yang geladen westen. Vele van hen stoppen met het oefenen en richten zich alleen op de inspanning of gaan over naar een sport waar inspanning voorop staat.

Voor degenen die het complete spectrum aan training van kung fu wil beoefenen is die weg niet mogelijk. Ontspanning, meditatie zijn een even groot onderdeel van de leer als de inspanning en actief gerichte mentale focus tijdens het sparren.

Het voelen, omarmen, accepteren en daarna ombuigen van de frustratie die loskomt bij ontspanning is een van de grootste voordelen van het beoefenen van kung fu. Als je anders leert kijken naar jezelf en de dingen om je heen, zie je nieuwe mogelijkheden en nieuwe paden. In de acceptatie van jezelf en de situatie waarin je zit vind je goede gevoelens in het hier en nu, en mits je uit de situatie weg wil een lange termijn oplossing voor een lange termijn verandering. Dat is heel prettig want de meeste korte termijn oplossingen voor lange termijn veranderingen houden niet lang stand.