Stoten nader bekeken.

Bekeken vanuit meta positie

Als je een stoot maakt en iets raakt dan heeft een klein gedeelte van je lijf contact met iets. Maar het is je complete lijf en geest die de techniek mogelijk maakt. Want een vuist bestaat niet in een vacuüm. Het punt van contact is als de top van een berg. Het punt van contact rust op een veel groter geheel. Van de hoeveelheid voedsel en slaap die je hebt gehad, tot de manier waarop je de rest van je lijf inzet om de techniek effectief te maken.

Vanuit de oude Chinese denkwijze, zoals beschreven in de I Tjing, is deze benadering van compleetheid en verbondenheid zo logisch als maar kan. Om een deel van iets te snappen kijk je naar het geheel waar het ding deel van uitmaakt. Wat voor positie neemt iets in? Wat is de beste plek en tijd voor iets? Waar komt iets vandaan en hoe werkt het in zijn omgeving? Zo snap je waar iets op rust, waar iets verbonden mee is en waar iets van afhankelijk is.

Dit begrip van het geheel en het belang van het punt contact zie je ook terug bij de 12 bruggen. Waar maak je contact? Hoe vindt dit contact plaats, hard, zacht, vernietigend of ontwijkend? Dit begrip kun je ook inzetten om andere dingen in het leven te bekijken, zoals je lichamelijk of geestelijk welzijn, je relaties ed. Ook je woorden zijn te zien als punten van contact. Als bruggen tussen jezelf en een ander. Wat voor brug bouw of breek je?

Technisch bekeken.

Als we technisch kijken naar de stoot en de impact daarvan op het punt van contact dan zien we een aantal belangrijke factoren:

  1. De impact zelf. Dat is massa plus snelheid. Snelheid is het punt dat je het beste, snelste en effectiefste in kunt zetten. Gaat je vuist zo snel mogelijk van verdediging naar punt van contact ben je optimaal functioneel in je beweging. Dat wil zeggen geen omwegen voor vuist en elleboog. Niet eerst de vuist terugtrekken voor die vooruit gaat.
  2. De toegevoegde impact van de draai van de vuist van verticaal (duim boven) naar horizontaal. Als je die beweging op het laatste moment toevoegt krijg je extra impuls en impact.
  3. De balans en kracht van het hele lijf. Als je stevig staat en waar dat effectief is je schouders of heupen meedraait dan voeg je ook weer extra kracht en stabiliteit toe aan je techniek.
  4. Je voetenwerk, gecombineerd met de stabiliteit van je positie (standen). Sta je stevig is je stoot krachtiger en kun je zelf beter door iemands verdediging komen of een blok absorberen.
  5. De duur van het contact. Als je stoot contact maakt en je verbreekt dat contact zo snel mogelijk dan geef je de kracht van de impact door aan de ander en kom je er zelf weer los van. Elk moment dat je contact houdt blijf je zelf ook verbonden aan de impact. Als je vuist en arm aan de ander verbonden is kun je die arm niet gebruiken voor een blok of volgende aanval. Daarom is het aan te raden de stoot snel uit te voeren. De stoot is voorbij als je vuist weer vrij is van contact. Dat wil je graag zo snel mogelijk. Dat betekend dat je razendsnel versnelt als je begint, wat wil zeggen ontspannen en alleen de spieren gebruikend die je nodig hebt voor versnelling. Bij de impact span je al je spieren aan, draait je lijf in de stoot en je voeten in de grond terwijl je uitademt. Daarna zo snel mogelijk weer ontspannen en terug trekken.

Als je de stoot (of andere techniek zoals een trap) langzaam en snel oefent en ontleed in al zijn facetten geeft dat een grotere vaardigheid. Ook geeft het een overstijgend inzicht in punten van contact, positie en verbondenheid met de omgeving. Veel plezier bij het oefenen gewenst!