Vormen lopen

Vormen, zijn een eeuwenoud onderdeel van Kung Fu. Gewapend en ongewapend, alleen uitgevoerd of met meerderen. Er zijn meer vormen dan er tijd is voor een mens om ze in 1 leven te leren. In een eerdere blog kun je lezen hoe sparren te vergelijken is met een gesprek. Je zou kunnen zeggen dat een vorm eigen maken en lopen te vergelijken is met het bestuderen en uitvoeren van een tekst, van poƫtisch (modern) tot hard realistisch (traditioneel).

Waarom zou je vormen lopen? Wat levert het je op?

  1. Inzicht in stijl, combinaties en afzonderlijke technieken zowel gewapend als ongewapend. Vooral als je de vorm in slow motion loopt en leert waarom je een bepaalde beweging op een bepaalde manier maakt.
  2. Een onbewuste vaardigheid waardoor je in een sparring situatie initiatief neemt en doorzet.
  3. Discipline, een vorm eigen maken kun je een leven mee zoet zijn. Geregelde oefening gefocuste oefening is een vereiste om een vorm eigen te maken.
  4. Uithoudingsvermogen/conditie. Als je een vorm op volle kracht loopt dan geef je alles wat je hebt. Het is 1 van de meest fysiek uitdagende en uitputtende oefeningen die je kunt doen.
  5. Volledig effectieve ademhaling. Een vorm op volle kracht lopen kun je alleen als je ademhaling aansluit op je inspanning. Doe je dit vaak genoeg en leer je waar je in en uitademt ga je automatisch op elk vlak van je leven effectief ademhalen.
  6. Dynamisch gecontroleerde krachtuitingen. Een vorm heeft een dynamiek. Net als een tekst of een stuk muziek heeft een ritme en kan het op talloze wijzen geĆÆnterpreteerd worden. Beheers je je vorm dan beheers je ook het ritme, de dynamiek. Met alles dat daarbij, inzicht, timing, gevoel, ademhaling en de hoeveelheid kracht die je geeft.
  7. Vloeiende, effectieve vormen van beweging, zowel gebaseerd op het doorgeven van de eigen kracht als het ombuigen van een aanval van een ander.
  8. Bij vormen met wapens leer je het wapen ook kennen met al zijn mogelijkheden, sterke en zwakke punten.
  9. Bij vormen uitgevoerd door meerder mensen (gevechtjes) zowel gewapend als ongewapend leer je naast de de andere dingen ook om effectief samen te werken, elkaar en jezelf te vertrouwen in jouw en andermans vaardigheid. Ook krijg je een dieper inzicht in hoe een techniek werkt en maak je onbewuste vaardigheid eigen om dit op elk moment uit te voeren.
  10. Mentale rust en focus in actie. Je leert om mentaal helemaal bij jezelf en de beweging in het hier en nu te zijn. Vooral als je net begint met vormen ben je vaak bewust van wat anderen van je denken. Wat anderen denken is niet van jou. Door de focus bij een ander te brengen laat je de grootste kracht liggen die je hebt; jouw eigen gedachten en daden om je leven vorm te geven. Door dit proces aan te gaan leer je valse gene achter je te laten en de kracht te pakken die van echt van jou is!

Heel veel plezier bij het oefenen gewenst!