Waarom oefenen we standen bij Kung Fu?

In Sei Ping Ma of Ma Bu (paardrijstand) staan terwijl je stoten maakt. Het is één van de oudste oefeningen in kung fu. Alle andere standen die we oefenen zijn ook al jaren onderdeel van het leerprogramma. Het streven is om dagelijks je standen te oefenen. Waarom oefenen we standen bij Kung Fu? Hier de voornaamste op redenen op een rijtje van de voordelen die intensieve en regelmatige training van standen je oplevert;

 1. Het maakt je fysiek sterk, vooral de spieren die je gewrichten ondersteunen. Zo kun je na verloop van tijd met gemak technieken uitvoeren, precies en met de gewenste kracht zonder je te blessuren of over je eigen grenzen te gaan.
 2. Het verhoogt je conditie/uithoudingsvermogen.
 3. Het ondersteunt stevig staan tijdens sparren.
 4. Het maakt je mentaal sterk door de discipline die je opbouwt.
 5. Het brengt je ademhaling in balans met je inspanning.
 6. Het kan gebruikt worden om tijdens de uitvoering een meditatieve staat te bereiken waardoor je tegelijkertijd lijf en geest optimaal traint. Zoals bv in combinatie met Chi Kung.
 7. De standen, vooral de traditionele zijn houdingen waarin je komt te staan als je spart. Als je naar voren stapt, bv bij Kauw ma, dan is dat een natuurlijke stap. Als je die beweging automatisch effectief en sterk maakt heb je een voordeel bij sparren.
 8. Door het lopen van standen, leer je om economisch om te gaan met je beweging. Je leert de snelste en sterkste weg te lopen.
 9. Door het lopen van standen bereid je je ook voor op het lopen van vormen. Vormen zijn de volgende fase van deze wijze van trainen.
 10. Het oefent een goede houding, met rechte rug.
 11. Als je standen loopt terwijl je dat combineert met trappen en stoten leer je de snelste weg te nemen, dus effectief te zijn. En je leert om je kracht te doceren, van complete beheersing tot volledige kracht.
 12. Je leert om je niets aan te trekken van wat andere mensen zeggen en denken van wat jij doet als je dit in groepsverband oefent. Je wordt onafhankelijk van de meningen van andere mensen.

Als je het trainen van je standen een dagelijkse bezigheid maakt ga je daar veel vruchten van plukken. Als je dit doet denk er vooral aan om klein te beginnen. Eerst een halve minuut een stand volhouden en dat langzaam edoch gestaag uit te breiden in tijd en intensiteit. Vooral het opbouwen van trainingsgewoonte en discipline zijn voordelen die, eenmaal eigen gemaakt, op elk vlak van je leven toepasbaar zijn. De reden dat er, vroeger met regelmaat van een leerling verlangd werd dat hij eerst maar eens leerde om een half uur in Sei Ping Ma te staan voor hij iets anders leerde, was om de mentale gesteldheid te testen en te trainen. Dit terwijl ook het lijf sterker wordt. Als je niet in staat was om de focus op te brengen om die oefening te doen dan liet je zien dat je mentaal niet sterk genoeg was om op dat moment verder te gaan met de rest van de oefeningen.

Ondertussen zijn de trainingsmethodes verandert, maar de voordelen van het standen oefenen zijn nog even groot als altijd. Iedere beoefenaar ervan kan ze dagelijks ervaren bij voldoende oefening.

Veel plezier gewenst bij het oefenen!