Yang oefenen

In de I Tjing heet Yang, het scheppende zijn symbool de draak. Het gaat hier om inspanning, kracht, bezig zijn, sterker worden. Hoe wordt je echt sterker en vaardiger? Het voor de hand liggende en feitelijke juiste antwoord is oefening. Maar er is iets nodig is om zo productief mogelijk te oefenen, dat is inzicht en overzicht op de uitvoering ervan.

Hoe bereik je de optimale groei? Wat heb je nodig om te kunnen oefenen? Er zijn een aantal dingen die ieder mens nodig heeft om dat optimaal te kunnen doen. Goede voeding, voldoende water, voldoende rust, goede strategieën om te ontstressen op dat je snel herstelt en opbouwt.

Heb je aan de voorwaarden voldaan dan komt de inspanning, het oefenen zelf. Waar het omgaat is dat je een beweging zo vaak doet dat het een onbewuste actie wordt als je hem uitvoert. Hetzelfde als leren lopen of fietsen. Je kunt het op verschillende manieren doen, langzaam, snel, lang of kort. Het enige dat belangrijk is, is dat je het doet en dat je het doet op de manier waarop de beweging het beste werkt, en het vervolgens het beste werkt voor jou want ieder lijf is net iets anders.

Om een doel te bereiken zijn een aantal dingen nodig. De voorwaarden kennen en voorhanden hebben die nodig zijn om dat doel te bereiken. Kennis over de oefening en uitvoering daarvan. Heb je dat dan komt overzicht op het geheel van je leven aan bod. Wanneer oefenen je? Hoe oefen je? Hoe optimaliseer je dat in jouw dagelijkse bestaan?
Waar zijn de bijvoorbeeld de mogelijkheden om gericht te oefenen terwijl je andere dingen doet. Die mogelijkheden zijn legio! Je kunt bijvoorbeeld je afwas doen terwijl je in Sei Ping Ma of Ma Bu (paardrijstand) staat. Je kunt je ademhaling bewust oefenen gedurende de gehele dag, en hetzelfde geldt voor je houding. Je kunt elke keer dat je naar de wc gaat tien stoten oefenen. Je kunt kleine segmenten inbouwen van 1 tot 5 minuten van stoten en trappen. Je kunt strekken en rekken terwijl je tv kijkt of muziek luistert.

Schrijf je eigen dag indeling eens uit, hoe ga je om met de voorwaarden voor groei? Krijg je genoeg goede voeding, rust en ontspanning? Hoe kun je het slim en effectief oefenen van gedachten, houding, ademhaling en technieken inbouwen in je dag? Plan het en voor het uit. Gun jezelf tijd om te wennen en hou vol tot het werkt. Lukt het even niet, dan is dat zo, geniet van de dag en begin morgen weer overnieuw. Ervaar je stress situaties waardoor het niet mogelijk is om te oefenen, zo is het. Maak er voor zover je kunt het beste van, doe wat kan en begin weer volop te trainen als die situatie voorbij is.
Onbewust vaardig wordt je door de cumulatie van de oefeningen. Als je elke dag bv tien stoten doet elke keer dat je naar de wc gaat (ook op het werk of school waar niemand je ziet ) krijg je in een jaar ontstellend veel oefening. Tel daar de andere oefening tijdens lessen bij op en je vaardigheid groeit met sprongen. Zo kun je zelf kijken waar oefening voor jou mogelijk en wenselijk is gedurende de gehele dag.

Heel veel plezier gewenst bij het oefenen en uitvoeren!